BAKGRUND

Jag heter Ann-Christin Käll och är snart 64 år gammal, jag är gift och jag har 2 barn och 4 barnbarn.

Jag är född och uppvuxen på landet utanför Ö-vik i Sidensjö. Jag är uppväxt i en vanlig arbetarfamilj och jag var väldigt tidigt i livet inställd på att jobba inom sjukvården. Vilket ledde till att jag valde den då nystartade gymnasieutbildningen, vårdlinjen Detta resulterade i en utbildning till undersköterska, som jag sedan kompletterade med 1,5 år studier till en sjuksköterskekompetens. Vilket ledde till att jag som 19,5 år gammal var färdigutbildad sjuksköterska, samtidigt var jag gravid så vid 20 fyllda var jag både mamma och sjuksköterska. Tre år senare som jag fyllt 23 separerade jag från min sambo och jag var ensamstående med ett barn, men jag hade både utbildning och arbete.

ARBETSLIVET – MIN VÄG.

1980 utbildade jag mig till narkossköterska. Jag träffade min nuvarande man 1981 och året därpå flyttade vi till Gävle.


1985 ville jag göra annat än den traditionella sjukvården så jag sökte till Stora Enso och fick jobb som företagssjuksköterska. I 16 år arbetade jag på Stora Enso i Skutskär.
Anledningen till att jag blev kvar så många år var att det var en bra arbetsgivare.

1996 engagerade jag mig fackligt och jag blev den första kvinnliga fackordförande för SIF (nuvarande Unionen) på Stora Ensos fabrik i Skutskär. Som ordförande representerade jag den lokala klubben i SIF regionala styrelse i Uppland. Vilket medförde att jag sedan blev vald att sitta med den centrala delegationen för papper och massa.
Dessutom blev jag vald som arbetstagarrepresentant i Stora Ensos koncernstyrelse. Ett både spännande och ärofyllt uppdrag

1998 valde jag att avsluta mitt fackliga engagemang.

I samma veva slutade jag även inom företagshälsovården och började att arbeta på personalavdelningen, som kompetens utvecklare och informatör. Jag skaffade mig mer teoretisk kompetens genom att läsa en personalstrategisk utbildning på kvällstid, vilket jag behövde för mitt nya arbete.
När jag var klar med den utbildningen var jag personalchef/strateg.

Mitt första uppdrag som personalchef var ett vik som t.f. Personalchef i ett år på Stora Enso i Stockholm och Falun.
Anledningen till att jag valde att börja att jobba med personalfrågor, var ett brinnande intresse för hållbart företagande genom att jobba med ledarskap och personalfrågor samt kompetensutveckling.
Efter mitt vik inom Stora Enso så tyckte jag att det var dags att pröva mina vingar. Länsstyrelsen Gävleborg utannonserade en nytillsatt tjänst som personalchef, vilken jag sökte och fick. Jag stannade 3 år på Länsstyrelsen och jag blev den första personalchefen för Länsstyrelsen i Gävleborg.

2004 blev jag headhuntad till Ahlgrens, där stannade jag också 3 år. Där lärde jag mig att jobba enligt LEAN, med processkartläggningar, ordning och reda och vikten av att ta tillvara på personalens idéer.

2007 låg det en tjänst ute som fångade mitt intresse, som personalchef på Folktandvården, som vid den tiden var ett nybildat AB, helägt av Landstinget Gävleborg. Jag sökte och fick tjänsten, efter 6 månader som personalchef gick jag in som t.f. VD, med anledning av att den som innehaft tjänsten slutat. I maj 2008 erhöll jag tjänsten som VD, och påbörjade resan med att lägga grundstenarna till ett modernt tandvårdsföretag som skulle verka på en konkurrensutsatt marknad.


Som VD var jag ansvarig för ett bolag med en årlig omsättning på ca 380 MSEK. Personalansvar för 21 klinikchefer samt 15 medarbetare på huvudkontoret.

Vi byggde upp ett modernt tandvårdsföretag utifrån perspektiven
Nöjd kund, Attraktiv arbetsgivare Effektiv organisation (LEAN implementerades fullt ut) och Balanserat styrkort infördes som strategiskt styrverktyg.

I oktober 2012, slutade jag min tjänst som VD för att sedan starta upp som egen företagare.

2014 blev jag ordförande i Gävle Affärskvinnor, där vi fått en hel del snurr på verksamheten
mycket tack vare Agneta Påhlin, som drivit ett projekt inom länet som handlat om att stärka kvinnors företagande, med såväl kvalificerade föreläsningar men mycket kring nätverkandet, stärka och lyfta genusfrågorna.

Vi har gemensam frukost första måndagen varje månad och en kväll i månaden har vi AW, där vi låter våra företagare i nätverket föreläsa om sina egna företag Jag är väldigt stolt över att vi i Gävle Affärskvinnor lyfter fram den enskilda individen.


Jag är nu verksamhetsansvarig i Gästrikland Nyföretagarcentrum, där vårt uppdrag är att ge gratis rådgivning av hög kvalitet till alla som bär på en affärsidé. Det är inte lätt att veta vart man vänder sig eller hur saker och ting hänger ihop när man startar ett företag. Vi har så stora nätverk som vi delar med oss av. Det är en styrka.



OM MIG SJÄLV

Jag är stolt över många saker, jag är stolt över Ann-Christin som person. Med en innebodde grundtrygghet och att folk alltid har haft förtroende för mig så har jag tordats hoppa på de tåg som passerat, som jag tyckt eller tycker är intressanta att vara med på.

Jag är även noggrann med att leverera och jag visar respekt, värdig att bli betrodd.

Jag är även väldigt nyfiken, drivs av att testa nytt och jag har aldrig varit rädd för att be om hjälp.

Om Ann-Christin skulle ge tre livsråd till någon annan skulle det vara följande:





1.Tro alltid på att det du gör har bärighet och att du duger.



2.Det är viktigt att ta hjälp av andra, man kan inte kunna allt själv. Ta vara på dina starka sidor och be andra om hjälp med det du är mindre stark på.



3.Ge inte upp, tror du på något, brinner du för något så kör, ge aldrig upp.

Anna Idell
CFANYTT
CFA-Tidningen